Başıboş sokak köpekleri ‘beyaz kanser’ tehlikesi yayıyor

Köpekler ve Kist Hidatik Hastalığı: Sağlık ve Çevre İçin Büyük Tehlike

Köpeklerden insanlara bulaşan “kist hidatik” hastalığı, karaciğer ve akciğer başta olmak üzere hayati organlara yerleşerek ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Köpeklerin sağlık taramalarının yapılmaması ve kontrolsüz üremesi, tehlikeyi arttırıyor. Veteriner Hekim Prof. Dr. Nilüfer Sabuncuoğlu, köpek dışkılarının çocukların oyun alanlarından yaşam alanlarına kadar geniş bir çevrede ciddi sağlık risklerine yol açtığını belirtti. Türkiye’de bu hastalığın dünya ortalamasının üzerinde yaygın olduğunu ifade eden Sabuncuoğlu, parazitin kaynağı olan köpek dışkılarının bir yıldan uzun süre toprakta canlı kalabildiğini ve sebze, meyve ya da kirli su yoluyla bulaşabildiğini vurguladı.

Kuduz Vakalarındaki Artış Endişe Verici

Başıboş köpeklerin yaydığı bir diğer büyük risk ise kuduz vakaları. 2023 yılında 461 bin kişinin kuduz tedavisi gördüğünü hatırlatan Prof. Dr. Sabuncuoğlu, sokak hayvanlarının üremesinin kontrolsüz bırakılması durumunda bu sayının artabileceğini belirtti. “Sıfır başıboş köpek” politikasının bu sorunu çözebileceğini belirten Sabuncuoğlu, bu konunun sağlık açısından ne kadar önemli olduğunu vurguladı.

Medeni Ülkelerdeki Çözüm Türkiye’de de Geçerli Olmalı

Türkiye’de faaliyet gösteren yaklaşık 2 bin 800 hayvansever derneğine rağmen, sokak köpekleri konusunda hala çözüm bekleyen birçok sorun bulunuyor. Prof. Dr. Sabuncuoğlu, diğer medeni ülkelerde bu tip sorunların çözüme kavuştuğunu belirterek, Türkiye’de de benzer adımların atılması gerektiğini söyledi. Toplumun ve özellikle çocukların sağlığı için bu konuda acil önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizdi.

Kist Hidatik Hastalığı Nedir?

Kist hidatik (beyaz kanser), toplumda köpek tenyası kisti olarak bilinen bir hastalıktır. Ülkemizde dünya ortalamasının üzerinde yaygın olan bu hastalık, karaciğer ve akciğer gibi hayati organlara yerleşerek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Parazitin köpeklerin bağırsaklarında yaşadığını ve dışkılar yoluyla atılan yumurtaların bir süre canlı kaldığını belirten Sabuncuoğlu, bu parazitlerin iyi yıkanmamış sebzeler, meyveler ya da kirli içme sularıyla insanlara bulaşabileceğini aktardı. Akciğere yerleşen kistler, çeşitli belirtilerle kendini göstermekte olup, sağlık açısından ciddi bir tehdit oluşturabilir.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
Hayvan Hakları Kist Hidatik Türkiye Sağlık Çevre Yerel Dünya

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top